SuperPolska.pl - Gazeta internetowa,











Znani i lubiani, ugotowani w Gdyni
Jerzy Zając, Sekretarz Urzędu Miasta Gdyni i Kamil Domański z Technikum Gastronomicznego zwyciężyli w drugiej edycji konkursu „Znani i lubiani gotują z uczniami". Finał, w którym łącznie rywalizowało 10 kucharskich par, odbył się w środę 9 kwietnia w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni.
Uczestnikami konkursu były znane osoby cieszące się autorytetem i zaufaniem w regionie:
1. Ewa Łowkiel - wiceprezydent Gdyni;
2. Krystyna Przyborowska - Naczelnik Wydziału Edukacji UM Gdyni;
3. Jerzy Zając - Sekretarz UM Gdyni;
4. Teresa Kamińska - Prezes Zarządu Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej;
5. Igor Michalski - dyrektor Teatru Muzycznego;
6. Stanisław Wierycho - dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego;
7. Mirosław Czechowski - prorektor ds. nauki Akademii Morskiej w Gdyni;
8. Jarosław Teska - prodziekan ds. nauki Wydziału Dowodzenia i Operacji Morskich Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni;
9. Jarosław Marczewski - reprezentujący firmę Maximus;
10. Paweł Sztenderski - współwłaściciel firmy Carving Gniech, mistrz Europy w carvingu.

Oraz uczniowie Technikum Gastronomicznego w Gdyni:
1. Nikola Janiszewska;
2. Magda Witkowska;
3. Bartosz Lidzbarski;
4. Tomasz Grota;
5. Michał Fedurek;
6. Daniel Kurecki;
7. Kamil Domański;
8. Grzegorz Marzejon;
9. Krystian Necel;
10. Łukasz Dolny.

W losowaniu „skojarzono" 10 dwuosobowych zespołów. Zawodnicy w czasie 100 minut musieli przygotować czteroporcjowe danie składające się z „polędwiczki wieprzowej, dodatku skrobiowego, warzywnego i sosu". Wśród propozycji znalazły się między innymi polędwiczka pieczona faszerowana, duszona i smażona w towarzystwie kaszy gryczanej, soczewicy czarnej, ziemniaków au gradin i puree z pasternaku oraz sosy śliwkowo-czekoladowy, wiśniowy i grzybowy karmelizowany.

Nad częścią merytoryczną konkursu czuwało profesjonalne jury, któremu przewodniczył Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Sędziowie ogłaszając wynik konkursu, zwróciło uwagę na jego innowacyjną formułę, w której łączy się umiejętności, kreatywność i dotychczasowe doświadczenie kulinarne zaproszonych gości i uczniów ZSHG.

Miejsce pierwsze zajął zespół w składzie Jerzy Zając i uczeń kl. II TG Kamil Domański. Drugie miejsce „zgotowali" sobie Stanisław Wierycho i uczennica III TG Nikola Janiszewska. Trzecie miejsce przypadło zespołowi w składzie Teresa Kamińska i uczeń kl. III TK Daniel Kurecki.

Wszyscy uczestnicy konkursu zostali nagrodzeni upominkami.

Więcej wiadomości z Gdyni jest :

Data dodania artykułu: 2014-04-11
Autor artykułu: źródło -UM Gdynia























stat4u