Duża część z nas nie wyobraża sobie śniadania bez kubka ciepłej, smakowitej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na ciężki dzień pracy. Przy mocnej kawie spotykamy się także z przyjaciółmi, podjadając ciastka galeriach handlowych i plotkując o współpracownikach czy dyskutując o najświeższych wydarzeniach w kraju. Napój […]
Co to jest żywność ekologiczna?
Od szybkiego rozkwitu branży żywieniowej, który rozpoczął się w XX w., produkty konsumowane przez nas na co dzień zaczęto często wypełniać licznymi substancjami wydłużającymi ich żywotność. Lecz razem z coraz szerszym zainteresowaniem konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć działanie na ich samopoczucie, ostatnio coraz częściej szukają […]
Kapusta kiszona – dlaczego warto ją jeść?
Wyjątkowy smak białej kapusty kiszonej jest istotną cząstką polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem licznych potraw i każdy Polak stosunkowo często gości ją na stole. I popieramy to, bo kwaszona kapusta to bardzo zdrowe pożywienie. Witaminy z grupy B i liczne substancje odżywcze i witaminy z grupy B – co […]
Kursy gotowania – nie tylko dla amatorów
Własnoręczne przygotowanie dań w domowym zaciszu ma mnóstwo zalet. Największą z nich jest w szczególności obniżenie wydatków – stołowanie się u siebie bywa z reguły zdecydowanie tańsze niż codzienne korzystanie z oferty restauracji. Radość płynąca z przygotowania posiłku własnymi rękami jest także tak samo ważna – szczególnie, gdy częstujemy nim […]
Jakie witaminy i minerały dostarczają kwaszone ogórki?
Na kanapce, w sałatce warzywnej, w zupie lub jako surówka do dania głównego – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bowiem kwaszone warzywa są jednocześnie pyszne, jak i zdrowe. Jak przygotować kiszone ogórki? Ogórki kiszone to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. […]
Dzieci też mogą gotować – warsztaty kulinarne dla dzieci
Dzieci uwielbiają pomagać nam w kuchni – ozdabiać ciasta bądź wybierać i podawać składniki. Chcesz wykorzystać zapał kulinarny Twojej pociechy? Poznaj kursy gotowania dla dzieci. Tutaj dowiesz się, jak przebiegają takie zajęcia. Kurs gotowania dla dzieci uczy młodych kucharzy samodzielności Warsztaty kulinarne dla dzieci są skierowane do maluchów w przedziale […]
Soki z kiszonych warzyw to samo zdrowie
Z kwaszonych warzyw korzysta się w polskiej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże notorycznie mówi się także o zaletach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która coraz częściej pojawia się na półkach marketów w alejkach z przetworami. Sok z kapusty kiszonej – […]
Tradycyjne polskie zupy – o barszczu czerwonym
To nieprawda, że barszcz czerwony to zupa wyłącznie świąteczna, którą jemy zazwyczaj podczas Wigilii czy też hucznych rodzinnych imprez okolicznościowych. W domostwach, w których zwyczaj jedzenia dwudaniowych obiadów wciąż trwa, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, lecz też jako dodatek do innych dań. Barszcz […]
Odzież ochronna przeznaczona do kontaktu z żywnością – jakie normy musi spełniać?
W branży gastronomicznej obowiązują bardzo surowe przepisy dotyczące higieny pracy. Obejmują one m.in. konieczność stosowania odpowiedniego ubioru. Podpowiadamy, jakie normy musi spełnić odzież ochronna dla gastronomii i jak wybrać produkt odpowiedni dla danego stanowiska pracy. Przepisy BHP dla gastronomii obejmują nie tylko odpowiednie przygotowanie budynków, pomieszczeń i ich wyposażenia, ale […]