Kuchnia i gotowanie

Warsztaty kulinarne – ucz się od najlepszych

Udział w warsztacie kulinarnym to doskonały pomysł na pozyskanie nowych umiejętności – przyswojenie sobie tajników rozmaitych receptur oraz odpowiednich technik produkcyjnych albo po prostu nauczenie się podstaw gotowania. Do kogo adresowana jest usługa? Czy warto skorzystać z warsztatów kulinarnych? Warsztat kulinarny – nie tylko dla amatorów Umiejętności gotowania nie osiąga […]

Jak zrobić wino z jabłek?

Wielkim atutem wina z jabłek jest fakt, że można je przygotować przez okrągły rok – jabłka to owoce, które można kupić nawet w zimie. Podstawa to wybór odpowiedniego gatunku – jaki najlepiej nadaje się do przygotowania tego trunku w domowym zaciszu? Wybierajmy okazy dojrzałe, smakosze ręcznie robionego wina polecają odmiany […]

Jak przefiltrować lub rozcieńczyć nalewkę?

Amatorzy domowych trunków, w trakcie przygotowywania wysokoprocentowych alkoholi, borykają się z wieloma problemami. Popularne pytania, które pojawiają się w trakcie, to jak rozcieńczyć nalewkę oraz jak przefiltrować nalewkę. Odpowiedzi na te kwestie szukaj w naszym blogowym wpisie. Jak rozcieńczyć nalewkę – sprytne sposoby Ważny wybór należy podjąć już na etapie […]

Co można kisić? Popularne i nietypowe propozycje

Kiszonki są doskonałą i zdrową przekąską lub napojem, zawierającymi wiele cennych witamin i minerałów, a także naturalnym probiotykiem, który poprawia odporność. O tym, co można kisić oraz jak wygląda proces kiszenia, piszemy poniżej. O procesie kiszenia Warto na początku wyjaśnić, czym różni się kiszenie od kwaszenia. Otóż niczym – są […]

Tajskie curry – charakterystyka potrawy i przepis

Tajskie curry wegetariańskie to rewelacyjny pomysł na urozmaicenie mięsnych dań z grilla. Tym razem przygotujemy danie, którego orientalny charakter sprawi, że będziecie często wracać do tego przepisu. Tajskie curry z warzywami doskonale balansuje smak chrupkich warzyw z dalekowschodnią nutą i delikatnością jaśminowego ryżu. Dla tych, którzy nie mogą doczekać się […]

Herbatka rozgrzewająca – jak ją zrobić?

Chłodniejsze dni sprzyjają wieczorom spędzonym w domu z książką czy ulubionym serialem. Aby umilić sobie ten czas warto wypróbować herbatkę rozgrzewającą. Oto kilka przepisów na jej przygotowanie. Wywar bazowy Najbardziej popularną bazę stanowi zwykła czarna herbata. Można także wykorzystać ziołowe napary zarówno w wersji gotowej lub skomponowanej według naszych potrzeb. […]

Ciastka i pieczywo od Piekarni Pochopień

Wybierz tradycję z Piekarnią Pochopień Piekarnia Pochopień jest przedsiębiorstwem z tradycjami datowanymi na 1946 rok. Utworzona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był często nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych stworzył podwaliny dla istniejącej do […]