
Sprawdź informacje o kursie gotowania.
Własnoręczne przygotowanie dań w domowym zaciszu ma mnóstwo zalet. Największą z nich jest w szczególności obniżenie wydatków – stołowanie się u siebie bywa z reguły zdecydowanie tańsze niż codzienne korzystanie z oferty restauracji. Radość płynąca z przygotowania posiłku własnymi rękami jest także tak samo ważna – szczególnie, gdy częstujemy nim przyjaciół czy rodzinę. Nie sposób nie wspomnieć również o tym, że pichcąc osobiście mamy dokładną wiedzę, co kładziemy na stół, a to okazuje się niesłychanie istotne dla osób eliminujących ze swojego menu jakieś składniki (np. produkty odzwierzęce, laktozę czy węglowodany) bądź pozostających na diecie. Wymaga to jednak konkretnych umiejętności – a te nie każdy ma. Na szczęście można je zyskać podczas kursu gotowania.
Kurs gotowania – nie tylko dla hobbystów
W ofercie firm prowadzących szkolenia kulinarne znajdziemy różnorodne kursy – zarówno te adresowane do osób, które nie mają doświadczenia w przyrządzaniu potraw, jak i tych rozpoczynających przygodę z profesjonalną gastronomią. Opcji jest naprawdę mnóstwo – od tematycznych warsztatów (m.in. z zakresu kuchni tajskiej albo food pairingu), przez te przygotowane z myślą o kulinarnych hobbystach, aż po kursy dla małych dzieci. Żeby kurs gotowania dał przewidywane efekty, nadzwyczaj ważne jest to, żeby był przeprowadzony pod okiem eksperta. Tym samym przed zapisaniem się na kurs warto dowiedzieć się, kim jest osoba prowadząca zajęcia – w jakich restauracjach pracowała, które szkoły kończyła, a także czy posiada jakieś kulinarne wyróżnienia.
Kursy gotowania – co na nich opanujemy?
Od tematyki kursu gotowania zależy to, jakie umiejętności zyskamy. Na warsztatach przewidzianych dla dzieci podejmowane są podstawowe zagadnienia, natomiast intencją kursu nie jest przekazanie namacalnych umiejętności, a rozwinięcie w nich kulinarnej wyobraźni i ciekawości. Z kolei kursy dla dorosłych amatorów gotowania są okazją do opanowania kluczowych kuchennych umiejętności, jak m.in. sztuka prezentacji potraw, techniki krojenia bądź różnorodne sposoby obróbki cieplnej mięsa.
Kontakt:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków
Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail:
[email protected]