
Stal nierdzewna to jeden z najstabilniejszych chemicznie stopów. Nie reaguje z kwasami, nie koroduje i zachowuje swoje właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który przy kontakcie z powietrzem wydziela się ze stopu i formuje na powierzchni niezauważalną gołym okiem powłokę. Zabezpiecza ona stal przed szkodliwym wpływem rozmaitych substancji chemicznych, jak również polepsza jej wytrzymałość na niekorzystne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu sferach przemysłu.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej dla przemysłu kosmetycznym
Z uwagi na fakt, że stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z substancjami wykorzystywanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno do składowania dużych ilości gotowych środków, jak i podczas procesu produkcyjnego. Wspomniane wyżej właściwości powodują, że zbiorniki nierdzewne są też idealnym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów produkujących i przetwarzających paliwa.
Zbiorniki nierdzewne dla branży spożywczej
Zbiornik ze stali nierdzewnej jest często wykorzystywany w różnych fabrykach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych lub zakładach przetwórstwa. W piekarniach, browarach czy gorzelniach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wykonane z tego materiału. Oferta podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się zainteresowaniem sektora spożywczego w głównej mierze dlatego, że na takich naczyniach nie powstaje osad, który sprzyja zanieczyszczeniu ich zawartości drobnoustrojami bądź dzikimi drożdżami.