Chrupkie i zdrowe przekąski – o popularnych domowych kiszonkach

Jeśli potrzebujesz kiszonkek z warzyw, kliknij tu.

Kiszonki warzywne są tak silnie związane z tradycyjną kuchnią polską, że wydaje nam się, iż jest to głównie słowiański smakołyk, z rzadka przygotowywany w pozostałych rejonach świata. Lecz kiszone przetwory z warzyw popularne są nie tylko w Europie, ale również w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.

Kiszonki znane są nam od tysiącleci

Według historyków proces zabezpieczenia pożywienia przez ich przechowywanie w soli, w roztworze octu lub w solance, wykorzystywany jest przez ludzi od ponad czterech tysiącleci. Ta metoda prawdopodobnie nie została odkryta w Europie, a na terenach antycznej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, ponieważ niskie pH roztworu, w którym jest ona zanurzona, ogranicza rozmnażanie się bakterii powodujących gnicie. Paręset lat temu był to najlepszy sposób, aby przedłużyć okres zdatności do spożycia mięsa, ryb i warzyw nawet o kilkadziesiąt tygodni. Stąd też przyjął się obyczaj przyrządzania m.in. kiszonek warzywnych z myślą o jesieni oraz zimie. Kiszonki od zawsze znane są z właściwości prozdrowotnych, co oczywiście jest prawdą. Zawierają one między innymi dużo witaminy C, stąd też żeglarze statków, które zaopatrzone były w kiszone warzywa, rzadziej chorowali na gnilca. Co interesujące, w naszym języku kwaszone przetwory warzywne określa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt np z rzepaku i topinamburu.

Kwaszonki w Polsce i na świecie

Najbardziej znanym kwaszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni praktycznie w większości zakątków świata, również w Kanadzie oraz w Stanach zjednoczonych, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie cieszy się ogromną popularnością. Tymczasem pickle są tam prawdopodobnie nadzwyczaj lubianym składnikiem kanapek, burgerów oraz hot-dogów. W naszym kraju obok ogórka, bardzo popularne są kwaszone buraczki i kapusta, które wykorzystuje się do przygotowania zup oraz surówek. Jednakże to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W różnych krajach świata kisi się m.in. pomidory, białą rzodkiew, jak również owoce (np. truskawki), a czasem nawet jaja.

Solanka i ocet modyfikują smak oraz teksturę warzyw, dodając im chrupkości i kwasowości. Kwaszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni lat stały się fundamentem bądź istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby dań regionalnych. Należy pamiętać, że smak kiszonych przetworów może być inny w poszczególnych krajach świata, gdyż jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, które stosuje się w trakcie kwaszenia. Stąd ogórek przygotowany wedle standardowego polskiego przepisu, będzie smakował inaczej niż ten wyprodukowany np. w Izraelu.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]