Co to jest żywność ekologiczna?

Jeśli potrzebujesz ekologicznej żywności, kliknij tutaj.

Od szybkiego rozkwitu branży żywieniowej, który rozpoczął się w XX w., produkty konsumowane przez nas na co dzień zaczęto często wypełniać licznymi substancjami wydłużającymi ich żywotność. Lecz razem z coraz szerszym zainteresowaniem konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć działanie na ich samopoczucie, ostatnio coraz częściej szukają oni produktów wyprodukowanych z ekologicznej żywności.

Ekologiczna żywność – rośliny uprawiane według kluczowych reguł rolnictwa ekologicznego

Żeby jakiś produkt trafiający na półki sklepowe w naszym kraju mógł nazywać się „ekologicznym”, musi spełnić wiele wymogów. Żywność ekologiczna oraz przetwory z niej wytworzone muszą uzyskać konkretne certyfikaty przyznawane przez wyznaczone do tego instytucje. Fundamentalną jednak właściwością spożywczych wyrobów eko jest to, że wykorzystane do ich przyrządzenia owoce oraz warzywa uprawiano według wszelkich zasad rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie wykorzystywali syntetycznych środków zabezpieczenia roślin ani nawozów mogących mieć szkodliwy wpływ nie tylko na samopoczucie ludzi, lecz które także są zagrożeniem dla ekosystemu. Niektóre wszak nawozy wywołują zasolenie gleby czy zatruwają wody powierzchniowe, a opryski pół syntetycznymi pestycydami często są powodem śmierci pożytecznych owadów. Natomiast ekologiczna uprawa sprawia, że rośliny cechują się wielokrotnie niższą zawartością metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to oznacza, że mniej tych szkodliwych substancji dostanie się do ustroju ich konsumentów.

Co powinno znaleźć się na etykiecie żywności eko

Przetwory ekologiczne są poddawane nieustannej kontroli we wszystkich fazach produkcji, w tym również w trakcie przechowywania oraz transportu. Co istotne, jeśli artykuł spełnia kryteria, jego producent obok rutynowych informacji między innymi o temperaturze przechowywania, możliwych alergenach, dacie trwałości oraz masie netto, miejscu pochodzenia ingredientów, musi także bezwzględnie wskazać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej ten artykuł oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej UE, którym są białe gwiazdki tworzące w kształt liścia. Poszukując ekologicznych przetworów wypada więc czytać wnikliwie etykiety produktów, a zamawiając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o zdobytych certyfikatach.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]