Gotuj zdrowo – o soli himalajskiej i kłodawskiej niejodowanej

Sprawdź, gdzie zamówić sól himalajską, wejdź na superbutelki.pl

Sól to składnik potrzebny do właściwego działania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma niejodowana sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Dlaczego należy wykorzystywać je w kuchni?

Różowa sól himalajska – jakie minerały zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który wspaniale wzbogaca smak jedzenia. Chociaż nadużywanie soli ma niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne ilości (nieprzekraczające 6 g w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na blisko 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę cennych pierwiastków i minerałów, takich jak selen, wapń czy magnez, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, np. metali ciężkich. Różowa sól himalajska wspaniale podkreśla smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o dużym stopniu czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i jest znakomitym dodatkiem do naszych przetworów. Jest m.in. kopalnią wapnia, potasu czy żelaza, a więc składników niezbędnych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, skutkiem tego nie zatraca swoich cech i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]