
Sprawdź, gdzie zamówić sól himalajską, wejdź na superbutelki.pl
Sól to składnik potrzebny do właściwego działania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma niejodowana sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Dlaczego należy wykorzystywać je w kuchni?
Różowa sól himalajska – jakie minerały zawiera?
Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który wspaniale wzbogaca smak jedzenia. Chociaż nadużywanie soli ma niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne ilości (nieprzekraczające 6 g w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na blisko 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę cennych pierwiastków i minerałów, takich jak selen, wapń czy magnez, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, np. metali ciężkich. Różowa sól himalajska wspaniale podkreśla smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w gastronomii
Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o dużym stopniu czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i jest znakomitym dodatkiem do naszych przetworów. Jest m.in. kopalnią wapnia, potasu czy żelaza, a więc składników niezbędnych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, skutkiem tego nie zatraca swoich cech i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]