Jakie witaminy i minerały dostarczają kwaszone ogórki?

Kup ogórki kiszone ekologiczne.

Na kanapce, w sałatce warzywnej, w zupie lub jako surówka do dania głównego – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bowiem kwaszone warzywa są jednocześnie pyszne, jak i zdrowe.

Jak przygotować kiszone ogórki?

Ogórki kiszone to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest nadzwyczaj łatwe. Używa się do tego dużych kamiennych garnków albo beczek z drewna, w których ogórki razem z przyprawami zalewa się słoną wodą i pozostawia się je na przynajmniej dwa tygodnie w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Wielbiciele mniej kwaśnych kiszonek mogą oddać się konsumpcji ogórków już po paru dniach – ogórki tego rodzaju to ogórki „małosolne”. W bazowym przepisie do solanki wraz z ogórkami wrzuca się ząbki czosnku oraz koper, jakkolwiek smak ogórków kiszonych można podkręcić także różnymi dodatkami, m.in. liśćmi laurowymi, cząstkami papryki bądź ziarnami gorczycy. Oczywiście nie każdy ma czas ani dużo miejsca w kuchni, by samodzielnie przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy posiada także spiżarkę lub piwnicę, w której może magazynować żywność w dużych ilościach. Nie oznacza to jednakże, iż jest się zmuszonym zrezygnować z ogórków kiszonych – w dowolnym momencie możemy dostać je w markecie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, tj. w pojemnikach albo w workach foliowych, które bez trudu zmieszczą się w lodówce.

Dlaczego należy spożywać kwaszone ogórki?

Od wieków powszechnie wiadomo, że warzywa poddane fermentacji zbawiennie oddziaływają na nasz układ pokarmowy. Dzieje się tak, ponieważ wespół z kwaszonkami konsumujemy pożyteczne kultury bakterii, które obniżają pH przewodów pokarmowych oraz korzystnie oddziałują na ich florę, poprawiając w konsekwencji proces trawienia. Jednak to nie wszystko! Ogórki kiszone są niskokaloryczne (dostarczają zaledwie 12 kilokalorii w 100 g), a jednocześnie zawierają między innymi witaminę C, D i K1, witaminy z grupy B, a także niemało minerałów istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, to przykładowo wapń, żelazo, magnez, mangan czy sód. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeśli lubimy kwaskowate smaki, rekomendujemy nie wyrzucać go po spożyciu warzyw. Lepiej dodać go do zupy ogórkowej lub wypić, bo w miarę kiszenia witaminy przechodzą po części do zalewy. Należy jednak zaznaczyć, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się wszak spora ilość soli.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]