
Zobacz, gdzie kupić kapustę kiszoną bez konserwantów, wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Wyjątkowy smak białej kapusty kiszonej jest istotną cząstką polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem licznych potraw i każdy Polak stosunkowo często gości ją na stole. I popieramy to, bo kwaszona kapusta to bardzo zdrowe pożywienie.
Witaminy z grupy B i liczne substancje odżywcze i witaminy z grupy B – co znajdziesz w kwaszonej kapuście?
Kapusta kiszona, albo kwaszona, jako że te przymiotniki stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych powstałych na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na kilkumiesięczne przechowywanie strawy. W efekcie zastosowania fermentacji mlekowej, cienko poszatkowane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez wiele miesięcy. Niegdyś spożywanie kiszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych, których zdobycie podczas zimy było zdecydowanie bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A należy podkreślić, iż w kiszonej kapuście jest wiele substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, a także witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. W kwaszonce tej znajdują się też inne ważne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B9, B6, B3). Dodatkowo, kapusta kwaszona to źródło między innymi wapnia, probiotyków i magnezu. Równocześnie to żywność o małej wartości kalorycznej, więc zaleca się jej konsumpcję osobom trzymającym dietę.
Kapuśniak, bigos, kwaśnica – nie byłoby ich bez kwaszonej kapusty
Kwaszona kapusta na naszych stołach pojawia się w przystawkach do potraw, jak i jako podstawowy ich element. Nieprzetworzoną z reguły je się ją w postaci surówki z cebulą oraz tartą marchewką, która współgra z potrawami z kartofli i ryb, a czasem na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To również składnik, który idealnie harmonizuje z borowikami i czerwonym mięsem, więc używa się jej w farszu do pierogów, łazanek i pasztecików. Oczywiście, bez kiszonej kapusty nie mielibyśmy najsmaczniejszych polskich dań jak góralska kwaśnica, bigos bądź kapuśniak.
Zasadniczo każdy szef kuchni ma swój sposób na kiszoną kapustę, jednakże obecnie okazjonalnie kisi się ją w domu, bo nie ma już potrzeby składowania pożywienia na czas zimy. Kapustę kwaszoną w wielkich i niewielkich woreczkach bez przeszkód znaleźć można w dowolnym sklepie, a nawet można zamówić ją online. Wytwórcy mają w swoim asortymencie także ekologiczną kapustę kwaszoną.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]