
Grill gazowy jest urządzeniem, który Polacy coraz częściej doceniają. Znakomicie pasuje do grillowania zarówno pikantnych steków, jak i pysznych skrzydełek. Jakiego typu grill gazowy opłaca się nabyć?
Grill gazowy – jak go wyczyścić?
Zapomnijmy o pylącym popiele i węglu. Korzystając ze sprzętu gazowego przygotujemy mięso w sposób uproszczony i bez niepotrzebnego chaosu. Kompaktowy grill znakomicie nadaje się do używania w ogrodzie, czyli zawsze wtedy, kiedy dysponujemy skromną przestrzenią. Działający w oparciu o butle gazowe bądź specjalne naboje, grill gazowy posiada również ergonomiczne zawory, umożliwiające dopasowanie temperatury. Tego typu grille są mobilne i bez żadnego kłopotu zabierzemy je nawet do parku. Wyprodukowane z aluminium części są wręcz nie do zdarcia i łatwo można je umyć. Warto również nabyć dodatkowe elementy, np. rezerwowy ruszt, użyteczne łopatki do przewracania mięsa czy przydatne tacki na tłuszcz.
Jednymi z popularnych i uznanych wśród polskich grillowiczów producentów dużych i małych grilli gazowych są firmy Weber, Landman, a także Broil King.
W jaki sposób konserwować grille gazowe?
By grill gazowy sprawdzał się bez uszkodzeń bardzo długo, warto systematycznie poddawać go serwisowaniu przez doświadczonych fachowców. Nie wolno samemu rozkręcać części urządzenia, bowiem grozi to dużym ryzykiem. Jeśli chcemy mieć pewność, że nasz grill spełnia najwyższe standardy, nie kupujmy go w supermarketach, tylko w profesjonalnych punktach. Ze względów bezpieczeństwa zwróćmy uwagę, żeby nie używać grill gazowy w zamkniętych pomieszczeniach. O ile będziemy przestrzegać sugestii serwisantów, gazowy model grilla posłuży nam przez kilkanaście sezonów.