
Dowiedz się, gdzie zamówić sok z kapusty, wejdź na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie wróciły na nasze stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też inne, do tej pory mniej znane warzywa oraz owoce. Pisząc o zdrowotnych walorach fermentowanej żywności nie można nie wspomnieć również o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy albo wszelkiego typu zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie zasługują na uwagę – pozwalają w nieskomplikowany i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała substancje niezbędne dla jego właściwego działania.
Jakie składniki zawiera sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający multum substancji wpływających dobroczynnie na nasze zdrowie. Kluczowym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za proces fermentacji. Sok z kapusty, buraków czy inny kwaszonek to również kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności duża zawartość witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy E i K, a także znaczne stężenie soli mineralnych.
Czemu powinno się spożywać sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z uwagi na zawartość bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Dodatkowo nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody żołądka czy niestrawność. Pobudzają one też apetyt i działają osłonowo w czasie terapii antybiotykami i pobudzają apetyt.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]