
Jeśli chcesz zamówić sok z kiszonych buraków, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.
Z kwaszonych warzyw korzysta się w polskiej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże notorycznie mówi się także o zaletach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która coraz częściej pojawia się na półkach marketów w alejkach z przetworami.
Sok z kapusty kiszonej – znaczne ilości witamin i żelaza
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał zapewne każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie kwasiły kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po zjedzeniu kapusty raz za razem przynosiły swoim wnukom kubeczek z sokiem, mówiąc, że sok jest kwaskowaty, lecz niezwykle zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to autentyczna bomba witaminowa! Zawiera on ogromne ilości witamin z grupy B, C, E oraz A, jak również liczne minerały, jak żelazo, potas oraz cynk. Wiele osób ma problem z przywyknięciem do cierpkiego smaku tego soku, niemniej jednak rekomenduje się sięgać po niego systematycznie, bo działa on grzybo- i bakteriobójczo, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu i wspomaga trawienie, a przez to może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, co zwiększa odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty podaje się również osobom cierpiącym na anemię. Oczywiście nawet z tak zdrowym produktem nie wolno przesadzać – wystarczy pić mniej więcej 250 mililitrów soku na dzień.
A może kiszony sok z buraka?
Kolejnym odżywczym sokiem, który stosujemy od zawsze do gotowania, a który pijemy też jako przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. W jego składzie znajdziemy sporo witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: dobroczynnie wpływa na przemianę materii, obniża ciśnienie, a przy tym podnosi koncentrację. Mimo że buraki wyróżniają się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić cukrzycy. Nie rekomenduje się aczkolwiek jego konsumpcji kobietom karmiącym piersią i w ciąży, a także osobom borykającym się z schorzeniami nerek bądź reumatyzmem.
Jeśli nie masz możliwości, aby przygotowywać soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w swoim markecie bądź zamówić online w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednak, iż takie soki trzeba składować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]