
Znajdź zakwas na barszcz czerwony na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.
To nieprawda, że barszcz czerwony to zupa wyłącznie świąteczna, którą jemy zazwyczaj podczas Wigilii czy też hucznych rodzinnych imprez okolicznościowych. W domostwach, w których zwyczaj jedzenia dwudaniowych obiadów wciąż trwa, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, lecz też jako dodatek do innych dań.
Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa na obiad, lecz też smaczna przekąska
Wydaje się, iż barszcz czerwony to prosta do przyrządzenia zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest dość sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a przy tym nieznacznie słodkawy aromat powoduje, że perfekcyjnie dopełnia się on z innymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – niektórzy wrzucają weń uszka z grzybami, kapustą lub mięsem, inni przedkładają jajko na twardo, ziemniaki i plastry kiełbasy. Barszcz czerwony to nie tylko potrawa obiadowa, lecz też wyśmienita przekąska bądź ciepła kolacja – gorący kubeczek tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak chrupkiego krokiecika z pieczarkami czy drożdżówki z kapuścianym farszem.
Trzeba zaakcentować, że barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, o ile nie dodano do niego śmietany. Danie to uważane jest za zdrowe, bo zawiera mangan, witaminę C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, jak również dużo żelaza, przez co zaleca się je anemikom. Jednak ze względu na to, iż podstawą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym z reguły je się ją z dodatkami mających w składzie ogromne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma mocniejszy smak
Nie istnieje jeden przepis na barszcz czerwony – każdy szef kuchni używa preferowanych przez siebie dodatków i odmiennie przyprawia tę zupę. Niektórzy lubią pikantny barszcz, należycie pieprzny, inni dosypują do niego odrobinę cukru, by uwydatnić naturalną słodycz buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli gotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na zakwasie z kiszonych buraków ma mocniejszy, kwaśny aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a przy tym zawiera więcej kluczowych składników odżywczych. Zakwas z kwaszonych buraków można naturalnie przyrządzać na własną rękę, lecz okres fermentacji – zależnie od panujących w otoczeniu warunków – trwa minimum 7 dni. Jeżeli jednak nagle nabierzesz ochoty na to danie, w żadnym razie nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub online.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]